KOUVOLA BIG BANDIN HISTORIIKKI

 

MOTTO: Jotta ymmärtäisimme nykypäivää,

tutustukaamme historiaan…

 

Nykyisen KOUVOLA BIG BANDIN takaa voidaan löytää Anjalankoski Big Band ja Kouvolan Seudun Musiikkiopiston Big Band. Näilläkin on oma taustansa, joten menkäämme Inkeroisiin ja toisen maailmansodan jälkeiseen aikaan.

 

TAUNO HEINOSEN SUURORKESTERI

Sodan jälkeen tanssijalkaa kutkutti ja huvitteluhaluisia ihmisiä riitti. Syntyi myös lukuisa määrä orkestereita. Tämän aallonharjan huipulle nousi Inkeroisista TAUNO HEINOSEN 12-miehinen suurorkesteri voittamalla Rytmi-lehden järjestämän orkesterikilpailun Suomen mestaruuden vuonna 1953.

Orkesterissa soittivat tuolloin trumpetistit Heikki Rosendahl, Teuvo Mänttäri ja Hugo Valjakka, saksofoneissa Ola Tynnilä, Perttu Forssell, Matti Kurttila ja Tauno ”Tassu” Heinonen, Veikko Pilli soitti pasuunaa, rytmiryhmän muodostivat pianisti Jaakko Kurttila, kitaristi Elis Vuorimaa, basisti Rainer Lekander ja rumpali Leo Kokko. Mainittakoon, että tuon kisan jälkeen virtasi Kymessä vettä useampi vuosi ennen kuin vastaavat isojen orkestereiden SM- kisat pidettiin.

 

HEIKKI ROSENDAHLIN SEKSTETTI

Heinosen bändi hajosi pian tuon jälkeen ja mutkien kautta muodostui HEIKKI RODENDAHLIN kvintetti, joka puolestaan voitti SM- tittelin Suomen Muusikkojen Liiton järjestämässä kilpailussa vuonna 1957, tämän jälkeen käsittääkseni lopetettiin myös pienyhtyeiden kilpailut vuosiksi…

Vuoden 1957 kokoonpanossa soittivat Heikin lisäksi, Perttu Forssell (ts.) Ola Tynnilä (vib.), Rainer Lekander (b.) ja Leo Kokko (dr.). Myöhemmin Heikin orkesteri soitti sekstettinä, silloin Ola Tynnilä puhalsi alttofonia, Junnu Aaltonen baritonia ja rumpalina oli mm. Jussi ”Jupa” Lammi. Siis neljä puhaltajaa, basso ja rummut.

Heikki Rosendahl koki vakavan auto-onnettomuuden 1966, orkesteri kuihtui joksikin aikaa ja myöhemmin jatkoi enemmän tanssibandinä. Maittakoon, että tämän historiikin kirjoittajakin päästettiin riviin uudelleen soittamaan opetelleen Heikin rinnalle kesällä 1969, Herb Albertin viitoittama TIJUANA- musiikki oli tanssilavoilla käypää tanssimusiikkia.

 

ANJALANKOSKI- OKTETTI

Soitin itse aikanani ANTTI NIKKASEN Flamingoyhtyeessä. Rankka kiertäminen alkoi turruttaa mieltä, mutta ei vienyt soittohaluja. Väliin mahtui laaksokunnan muusikoista koottu KYMENLAAKSON SUURI TANSSIORKESTERI. Bändiä johti mainehikas sotilasmuusikko AARNE JOKELA, orkesteri oli pari vuotta toiminnassa. Tehtiin mm. aika hyvä radionauha ja konsertoitiin Lahdessa, Vekaranjärvellä, Luumäellä, Kouvolassa- ainakin.

Vuonna 1975 sain Heikki Rodendahlin konkarit innostumaan, perustimme ANJALANKOSKI- OKTETIN. Keikkoja oli aika mukavasti, soitettiin vain jazzia, konserteissa, kapakoissa. Eturivin muodostivat tuolloin: Risto Pellava (tp.), Pentti Seppä (as./cl.) Juhani Samposalo (ts.), Ola Tynnilä (bars.), Rainer Lekander (b.) , Timo Heikkilä (q.), Visa Aarnio ja myöhemmin Kimmo Heikkilä (dr.) ja pianossa oli bändin parhaimpina hetkinä (?) Jari ”Jasse” Varpama. Myös pasunisti Mauri Mäkelä liittyi jossakin vaiheessa orkesteriin, näin oktetista tuli 9-miehinen.

Anjalankoskella tehtiin myös kunnallinen LP-levy paikallisin musiikkivoimin vuonna 1978. Säveliä Anjalankoskelta oli toinen kunnallinen äänituote maassamme. Hiukan kakkossija harmitti, sillä olin ehdottanut jo vuotta aikaisemmin hanketta. Oktetilta tuli levylle kaksi raitaa. Siirryin Inkeroisista

 

2.

 

Kotkaan ja oktetti jäi. Heikki Rodendahl tuli jatkamaan, mutta pikku hiljaa oktetti hiipui. Syntyi suurorkesterin tarve.

Pasunisti Mauri Mäkelä oli ilmeisesti moottorimiehenä, ja oktetin muusikot runkona. Syntyi Anjalankoski Big Band

 

ANJALANKOSKI BIG BAND

Työväen Opiston, ja aktiivisen kulttuuripersoonan, SEPPO SAHERMAN pihtisynnytyksellä muodostettiin tämä Big Band, kirjoihin laitettiin päivämäärä13.11.1983. Kapellimestariksi kutsuttiin puolalainen ANDRZEJ LICZBINSKI, joka toimi tuolloin musiikinopettajana Saherman johtamassa opistossa.

Muusikoita alkuajoilta: Heikki Rosendahl, Matti Mäkelä, Taisto Heliskoski, Ismo Hyppönen

(trumpetit), Pentti Seppä, Juhani Samposalo, Ola Tynnilä, Kalevi Sillanpää, Tauno Heinonen,

Ilmo Ylöstalo, Jouko Seppälä (saksofonit), Mauri Mäkelä, Seppo Hammar, Jukka Ristola (pasuunat) Jouko Asikainen (tuuba), Arto Karnaattu (piano), Timo Heikkilä (kitara), Markku Hyppönen (basso), Jouni Koponen ja Kimmo Heikkilä (rummut). Teuvo Kuusisto liittyi myös joukkoon soittaen trumpettia ja venttiilipasuunaa, samoin Jouko Haanjoki (trb.), Arttu Takalo (vib.) ja Risto

Pellava (tp., flh.) osallistuivat mm. orkesterin ensimmäiseen, ja toistaiseksi ainoaan LP- levyyn, joka äänitettiin SBC- studiolla Kouvolassa 1988.

Liczbinski lopetti Anjalankoskella ja syksystä 1989 orkesteria johti Ola Tynnilä. Olan aikana orkesterilla oli konserteissa solisteja: Marjot Siikasaari (Kotkasta), Carola ja vuonna 1990 Matti

Esko.

Vuonna 1992 kapellimestariksi saatiin mikkeliläinen sotilas- ja big band- muusikko AULIS KAUKONEN

 

RISTO PELLAVAN KAUSI

Allekirjoittanut saatiin vikitellyksi orkesterin johtoon1998. Sovimme 1+1-vuotisesta sopimuksesta, eli vuosi katsellaan, jos siedämme toisiamme, jatkan toisen vuoden. Sieto oli ilmeisesti hyvä molemmin puolin, sillä tässä pestissä meni kymmenen vuotta, siis vuoteen 2008 asti.

Normaalirutiinia olivat kevät- ja syyskonsertit ja muutamat keikat. Ulkomaillakin konsertoitiin:

Sindissä ja Pärnussa ( Eesti) 1999, Novgorodissa (2000) ja 2006 Berliinissä ja Anjalankosken ystävyyskaupungissa Eilenburgissa (Saksa).

Tavoitteena oli saada uutta, haastavaa materiaalia ja pitää bändi vetreänä. Ikäväkseni on todettava, loppuvuosina totesimme, pasuunansoittajat ovat katoava luonnonvara. Yhdellä, kahdella miehellä ei sektiota oikein saa aikaan. On myönnettävä, se masensi.

 

HYNTTYITÄ YHTEEN

Pellavan jälkeen orkesteri sai johtajaksi innovatiivisen ja taitavan trumpetistin, JUSSI JÄRVISEN Kouvolasta. Jussi toi myös mukanaan muusikoita Kouvolasta. Jussin kausi kesti kolme vuotta, eli

2008- 2011.

 

BÄNDI TÄNÄÄN

Risto Pellava suostui rakkaaseen - ja vaativaan työhön syksyllä 2011. Kesällä pari konserttia, puistokonsertti Anjalassa ja Kouvolassa treenattiin kokoon keväällä. Uutta ohjelmistoa ja uusia kujeita suunnitellaan. Orkesterin nimeksi on rekisteröitävänä KOUVOLA BIG BAND ja toimintaa koetetaan kehittää konsertoiden, keikkaillen, yhteisöjä palvellen. KOUVOLA BIG BAND on suurkaupungin uusi, vetreä ja uusiutuva musiikkivaikuttaja!

 

Risto Pellava